Få mest mulig ut av tomtesalget

16.oktober, 2019 Bygge hus

Visste du at du som selger tomt kan gi retningslinjer til hva som kan bygges på tomten etter den er solgt? Dine ønsker vil ligge som heftelser på tomten etter den er tinglyst og må følges av kjøper/utbygger.

Lise Hansen er daglig leder i Gundersen Living og har god erfaring med både kjøp og salg av tomt etter 18 år i eiendomsbransjen. Hun gir deg en liten oversikt over hvilke muligheter du har som tomteselger.

Bli fornøyd med både pris og hva kjøper bygger på tomten!

Skal du for eksempel fradele en tomt fra tomten du har ditt eget hus på, kan det være viktig for deg hvor på den fradelte tomten det nye huset bygges – eller hvor høyt det bygges.

Som tomteselger har du mange muligheter, forteller Lise. Du kan legge ganske tydelige føringer på hva som skal stå på tomten når den er solgt. Men det er viktig at tomten fortsatt er salgbar etter at du har lagt til ønskene for hvordan den skal brukes.

Lises heteste tips er at du hører med en erfaren eiendomsutvikler før du tinglyser tomten – både for å sikre at du får solgt til en pris du er fornøyd med og for å sikre at du selger tomten med de retningslinjene du er opptatt av. Under har hun satt opp en sjekkliste med tips for et godt salg, for deg som eier en tomt du ønsker å selge.

Hva bør du som tomteselger tenke på før du legger ut en tomt for salg?

  • Vurdering på størrelse – når du f.eks skiller ut en tomt må du forholde deg til minimumskravet for størrelsen på en tomt. Denne er forskjellig fra kommune til kommune.
  • Adkomstmuligheter – for at tomten skal være salgbar er det viktig med gode adkomstmuligheter til den
  • Byggemåter som ivaretar eksisterende bebyggelse – du kan komme med føringer til at den nye bebyggelsen ikke skal skjemme eksisterende bebyggelse i stil og størrelse
  • Plassering – vurder hvor på tomten det passer å plassere bebyggelse og pass på å få med dette i tinglysningen.
  • Verdivurdering – hvor mye tomten din er verdt kommer an på mange faktorer – blant annet beliggenhet, solforhold og f.eks om det finnes opplegg for påkobling til vann og avløp på tomten.

Råd og inspirasjon

Bolig 8.april, 2020

Bygger moderne tomannsbolig ved nyskolen

I forbindelse med at Torpa får en splitter ny barne- og ungdomsskole, bygger Gundersen en flott og moderne tomannsbolig i ... Les artikkel →

Bolig 20.november, 2019

Straks innflyttingsklart i Raufoss flotteste leilighetsbygg

Jeg ble faktisk tipset om leilighetene her på Lilleløkken – og om at jeg måtte skynde meg å kjøpe – ... Les artikkel →

Bygge hus 16.oktober, 2019

Få mest mulig ut av tomtesalget

Lise Hansen er daglig leder i Gundersen Living og har god erfaring med både kjøp og salg av tomt etter ... Les artikkel →